Tips om overzicht te houden op je energiekosten
februari 11, 2019

Energietarieven veranderen constant en stroom is stroom en gas is gas. Je kunt dus beter zo goedkoop mogelijk uit zijn. Over het algemeen loont het om ieder jaar over te stappen op een nieuw 1-jarig goedkoop energiecontract. Elk huishouden verbruikt energie en betaalt daar maandelijks een flink bedrag voor. Energiekosten maken een groot deel uit van de totale maandelijkse vaste lasten.

Overstappen scheelt honderden euro’s

Wist je dat maar zo’n 20 % van alle huishoudens de energieprijzen op regelmatige basis vergelijkt? Velen hebben al jarenlang dezelfde energieleverancier en betalen oude, hoge tarieven voor hun stroom en gas. Eeuwig zonde, want jaarlijks de energieprijzen vergelijken en overstappen scheelt je honderden euro’s per jaar. Vergelijken en overstappen is daarnaast heel eenvoudig, de energieleveranciers zijn verplicht om de overstap geruisloos en zorgeloos voor je te regelen.

Een energievergelijker als Energiehunter.nl is onafhankelijk en heeft voor jou alle contracten, voorwaarden en prijzen van de energieleveranciers in één overzicht verzameld. Zo zie je direct welke energieaanbieder voor jou de laagste prijs levert. Je vult eenvoudig je gegevens in en ziet direct hoeveel je kunt besparen.

Hoe zit het met de contractsduur?

Bekijk eerst je huidig energie contract en bepaal wanneer je contract is ingegaan en wanneer deze afloopt. Als je contract is afgelopen (dit geldt voor 80% van alle energiecontracten) kun je direct overstappen. Maar mocht je toch nog een lopend contract hebben dan nog kan het zeer de moeite waard zijn om te vergelijken en over te stappen. De eventueel in rekening gebrachte opzegvergoeding wordt dan ruimschoots gecompenseerd door de veel lagere stroom en gas tarieven die bij je nieuwe energiecontract krijgt. Ook bieden diverse energieleveranciers een vergoeding als je opzegkosten in rekening gebracht zou krijgen. Check dit dus altijd even in de voorwaarden van je nieuwe energie aanbieder. Bepaal vervolgens wat voor contractstermijn je voor je energielevering wilt aangaan. De verschillende contractstermijnen zijn veelal:

  • Onbepaalde tijd
  • 1 jaar
  • 2 jaar
  • 3 jaar
  • 5 jaar

Veel huishoudens kiezen momenteel voor contracten van 1 jaar of voor onbepaalde tijd om zo jaarlijks de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken en over te stappen.

Energietarieven onder de loep nemen

Bekijk je huidige stroom- en gastarieven en ook jouw jaarverbruik. De tarieven vindt je terug in je  energiecontract en het jaarverbruik vind je terug op de laatste jaarafrekening van je huidige energiemaatschappij. Vergelijk deze met de goedkoopste aanbieders in de energievergelijker. Als je jouw jaarverbruik niet kunt terugvinden kun je ook gebruik maken van de vastgestelde gemiddelden. De vergelijkingstool heeft de verschillende kostenonderdelen en kortingen al doorgerekend zodat je direct ziet welke aanbieder per maand de laagste prijs biedt.

Variabele of vaste energie prijzen

Bepaal zelf wat voor tarieven je wilt, variabel of vast. Variabele tarieven kunnen lager zijn dan de vaste tarieven maar de energiemaatschappij kan deze gedurende de looptijd van het contract verhogen (of verlagen). Bij vaste tarieven blijven de kosten gedurende de afgesproken looptijd gelijk.

Grijs of groene stroom

Kies je voor groene stroom? Dit kan iets duurder zijn maar draagt wel bij aan een beter klimaat. Bepaal voor jezelf of je groene en/of grijze stroom wit afnemen. Er zijn diverse aanbieders die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van groene stroom als je hierin geïnteresseerd bent. Op Energiehunter.nl kan je ervoor kiezen om alle energietarieven te vergelijken, maar ook om alleen aanbieders van groene stroom met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

//]]>