Afsluiten van een energiecontract
maart 7, 2017
Overstappen van energie via gaslichtafsluiten.nl
oktober 30, 2018

Voor startende ondernemers, mkb’ers en zzp’ers is het een regelmatig terugkerende vraag: kies ik voor een zakelijke of particuliere aansluiting van gas? Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn de prijs, de service, het mogelijke belastingvoordeel en de aftrekbaarheid van de btw. Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over het al dan niet kiezen voor zakelijke energie. Wat voor u als ondernemer het verstandigste en voordeligste is in de afweging voor zakelijk gas, is onder meer afhankelijk van uw verbruik en uw werksituatie.

Gunstiger gastarief bij hoog gasverbruik

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn in de regel particuliere energiecontracten goedkoper dan zakelijke energiecontracten vanwege de actietarieven en welkomstbonussen. De particuliere overeenkomsten zijn echter meestal beperkt tot een maximumaantal aan kubieke meters gas en kilowatt stroom. De energierekening wordt voor het grootste deel bepaald door het gasverbruik. Het loont dus om bij een hoog gasverbruik een zakelijk pakket te overwegen. Over het algemeen geldt: hoe meer gas u als ondernemer afneemt en hoe langer de vaste contractduur, des te gunstiger het gastarief. Bij sommige energieleveranciers profiteert u ook van een snellere en doelmatiger service en een persoonlijke benadering.

Gedeeltelijke aftrek van energiekosten en btw

Het is niet zo dat alle zakelijke energie als aftrekpost bij de Belastingdienst kan worden ingediend. Als u als startende ondernemer of zzp’er thuis werkt en een deel van de woning als werkruimte benut, mag u onder voorwaarden een deel van de energiekosten voor zakelijk gebruik opgeven. Het is verstandig dit eerst goed met uw boekhouder of accountant af te stemmen. U heeft als thuiswerkende zzp’er ook recht op aftrek van een deel van de over de energiekosten gerekende btw, onder voorwaarde dat u het zakelijk gas en stroom gebruikt om in uw eigen woning uw werk te kunnen uitvoeren.

Goede vergelijking tussen zakelijke contracten en consumentencontracten

Het afsluiten van zakelijke energie heeft voor kleinverbruikers ook nadelen ten opzichte van een energiecontract voor consumenten. Er zijn weliswaar steeds meer energieleveranciers die startende ondernemers, zzp’ers en mkb’ers dezelfde voorwaarden geven, maar de boete bij het voortijdig beëindigen van de overeenkomst ligt bij een zakelijk contract voor kleinverbruikers hoger dan bij een particulier contract. Het is raadzaam om voorafgaande aan de keuze voor zakelijk gas de tarieven en voorwaarden voor consumenten en bedrijven goed met elkaar te vergelijken. Vergeet daarbij niet om te btw bij de prijs van de zakelijke contracten mee te tellen, daar deze tarieven exclusief btw worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

//]]>